lessman – pod tym pseudonimem tworzy Błażej Sudnikowicz, gitarzysta, kompozytor, autor tekstów i producent. Jego twórczość wypełnia przestrzeń muzyki wrażliwej. Dzięki udziałowi w programie stypendialnym Music Masterclass, lessman rozpoczął współpracę z wokalistami z różnych gatunków muzycznych, łącząc swoją umiejętność do malowania eklektycznych, instrumentalnych pejzaży i pisania tekstów. Do swojego debiutanckiego singla „to nie jestem ja” zaprosił Natalię Grosiak z Mikromusic. Jego drugi singiel to instrumentalny „gydantis”.

„Pozwoliłem sobie w gydantis na naiwność i prostotę, cały utwór opiera się właściwie na pięciu dźwiękach. Do nagrań zaprosiłem Equilibrium String Quartet, kwartet smyczkowy specjalizujący się w wykonawstwie na instrumentach dawnych, samemu nagrywałem na gitarze ze strunami imitującymi te, na których się kiedyś grało na lutni – połączenie takich dawnych brzmień z dźwiękami syntezatorów i współczesną produkcją bardzo mi się spodobało.” – mówi lessman.

Singiel „gydantis” jest drugim wydaniem promującym nadchodzący debiutancki album lessmana „kruche historie”, na którym znajdzie się jego muzyka instrumentalna i współprace z wokalistami.