Fabryka Norblina

Ten wpis przeczytasz w ok. 2 minuty

Fabryka Norblina to 2 hektary terenu na warszawskiej Woli, przepełnionego niezwykłą historią. To miejsce, które dzięki trwającemu procesowi rewitalizacji, ożyje na nowo i zostanie przywrócone miastu i jego mieszkańcom.

Obszar, który przez lata był zaniedbaną perłą poprzemysłowej architektury, przekształca się w nową część miasta z biurami, sklepami, restauracjami, kawiarniami, foodhallem, ekologicznym bazarem, butikowym kinem i otwartym muzeum upamiętniającym historię jednego z największych przedsiębiorstw przemysłowych dawnego Królestwa Polskiego!

Fabryka Norblina wpisze się w klimat prężnie rozwijającej się woli, nowego serca miasta tętniącego życiem kulturalnym, rozrywkowym i sportowym. Tereny u zbiegu ulic Żelaznej i Prostej będą stanowić naturalne przedłużenie otwartej przestrzeni publicznej. W II kwartale 2021 r. powstanie tam kompleks kilkunastu budynków i wewnętrznych uliczek, który obejmie 8 poziomów nadziemnych i 4 podziemne. W ramach inwestycji stworzone zostanie 65 tys. mkw. powierzchni użytkowej, w tym 41 tys. mkw. powierzchni biurowej w wysokim standardzie. Pozostałe, blisko 24 tys. mkw. powierzchni zostanie poświęcone kilku funkcjom: rozrywkowej, gastronomicznej, usługowej, handlowej, kulturalnej oraz wellness.

W Fabryce Norblina, oprócz biobazaru, będzie działać m.in. butikowe kino w niespotykanej dotąd odsłonie, foodhall, bogaty w różnorodne koncepty gastronomiczne, inspirowane najnowszymi światowymi trendami, kluby i restauracje, także z muzyką na żywo, jak również strefa modowa oraz wellness. Zwieńczeniem projektu, bezpośrednio nawiązującym do historii miejsca, będzie Otwarte Muzeum dawnej Fabryki Norblina, w którym znajdą się m. in. unikatowe kolekcje platerów, a także odrestaurowane, zabytkowe maszyny fabryczne stanowiące cały ciąg produkcyjny dawnej Walcowni Metali Warszawa. W trakcie rewitalizacji odnowionych zostanie 10 zabytkowych budynków. Odrestaurowanych zostanie także 50 maszyn i urządzeń z dawnej fabryki, w tym 42 zabytkowe.